Dünya'da Jeotermal

Dünyada;

Filipinler’de toplam elektrik üretiminin %27’si, Kaliforniya Eyaleti’nde %7’si, Papua Yeni Gine’de 56 MWe kapasiteli jeotermal elektrik üretimi yapılmakta olup, Altın Madenciliği İşletmesinin enerji ihtiyacının %75’i jeotermalden karşılanmaktadır. İzlanda’da toplam ısı enerjisi (şehir ısıtma) ihtiyacının %86’sı jeotermalden karşılanmaktadır.

Dünya’daki yüksek sıcaklıklı Jeotermal kuşaklar

Dünyada jeotermal elektrik üretiminde ilk 5 ülke sıralaması:
A.B.D., Filipinler, Endonezya, TÜRKİYE ve Yeni Zelanda

Dünyada jeotermal ısı ve kaplıca uygulamalarındaki ilk 5 ülke sıralaması:
A.B.D, Çin, İsveç, TÜRKİYE ve Almanya

2018 yılı itibariyle, dünyadaki jeotermal elektrik üretimi 14.500 MW elektrik kurulu gücün üzerinde olup, Dünya ülkelerinin 2050 yılı hedefi 250.000 MWe kurulu güç elektrik üretimidir. Bunun 230.000 MWe'ı EGS'den (Kızgın Kuru Kaya, Enhanced Geothermal System) beklenmektedir.

Dünyada Jeotermalin elektrik dışı kullanımı ise 2019 yılı itibariyle yaklaşık 62.000 MW termal olup, 10 Milyon konut ısıtma eşdeğeridir.

Dünyada Jeotermalin Doğrudan Kullanımındaki Oranlar
(Elektrik Dışı)

Jeotermal mahal ısıtması % 80,4 , Kaplıca-sağlık amaçlı kullanım % 13,2 , Sera ısıtması % 3,1 , Jeotermal balıkçılık % 1,3 , Endüstriyel kullanım % 1,1, Soğutma-kar eritme % 0,7 ve Diğer % 0,1’dir.